כאשר עובד מועסק במקום עבודה מסוים במשרה מלאה, העובד זכאי לתנאי שכר שנקבעו מראש, לרוב כאשר העובד והמעסיק נמצאים במצב שהינם מלאי מוטיבציה ורצון לצעוד ביחד לעד. לעיתים קורה מצב שהעובד נפצע במסגרת העבודה או מחוץ לעבודה ובגלל הפציעה, השתנה מצבו הרפואי של העובד כך שיקרה שהעובד לא יכול לבצע את התפקיד שלו באותם התנאים. כאן רופא תעסוקתי נכנס לתמונה.
כיצד יוכל העובד לשמור על זכויותיו?
לאחר שעובד נפצע במסגרת או מחוץ לעבודה והפגיעה מפריעה לו לתפקד באופן מלא עבודתו, עולה השאלה כיצד יוכל לשמור על זכויותיו והאם זה בכלל מתאפשר, האם העובד צריך אישור מרופא תעסוקתי וכיצד המעביד צריך להגיב מרגע האישור מרופא תעסוקתי ומה זה בדיוק אומר.
למה אישור מרופא תעסוקתי משמש?
אם ניקח לדוגמא מקרה שבו עובד איננו מסוגל יותר להמשיך לעבוד באותו תפקיד או אפילו לעבוד בכלל בעקבות פגיעה במהלך העבודה או מחוצה לה, ייתכן שיהיה מצב שבו העובד יהיה זכאי לקבל אישור להתפטר ולקבל פיצויי פיטורים וזאת בהתאם למשתנים. מקרה כזה יכול להתקיים במקרה שהעובד קיבל אישור מרופא תעסוקתי שאיננו מסוגל לעבוד יותר באותו התפקיד והמעסיק לא מצא לו תפקיד חלופי אך לא רק. המונח 'אישור מרופא תעסוקתי' נשמע בפי אנשים רבים בהקשר שאיננו תמיד נכון. פעמים רבות כאשר נשמע בפי הציבור המונח 'אישור מרופא תעסוקתי' מתכוונים האנשים לרופא משפחה אך חשוב לציין שאישור מרופא משפחה איננה מספיקה למקרים רבים והסמכות למתן אישור שכזה שמורה לרופאים תעסוקתיים בלבד אשר מסוגלים לקבוע שהעובד איננו מסוגל להמשיך לעבוד באותו תפקיד או לעבוד כלל בכפוף למגבלותיו ומסיבה זו המעסיק צריך לעשות את כל מה שניתן לבצע ביכולתו על מנת למצוא תפקיד חלופי לעובד.
האחריות שמוטלת על המעביד
כאשר עובד מקבל אישור שכזה מרופא תעסוקתי, המעביד מקבל על עצמו חובה לא פשוטה בכלל מכיוון שייתכן שלא יצליח למצוא תפקיד חלופי המתאים למגבלותיו או אף לרצונו מסיבות שונות. משמעות של תוצאה שכזאת לאחר קבלת האישור הינה פיטורים של העובד וכאן נשאלת השאלה האם מתקיימת עילה מסוג אפליה בגלל מצבו הבריאותי של העובד אך חשוב לציין שלא תמיד מדובר במקרה.
נקודות נוספות
חשוב לדעת שישנם משתנים רבים במצב כה רגיש לדוגמא, במקרה שרופא תעסוקתי קובע שעובד יכול להמשיך לעבוד באותה העבודה פשוט בהיקף משרה נמוך יותר, מאבד את הזכויות שהיה זכאי להן קודם. הכוונה בכך הינה שבמידה ולפני הפגיעה העובד עבד בהיקף של משרה מלאה והיה זכאי לשכר מסוים שהתבסס על המשרה המלאה, לאחר הפגיעה של העובד המעסיק רשאי להעסיק אותו בהיקף משרה נמוך יותר אשר מוביל באופן ישיר לשכר נמוך יותר והדבר משליך באופן ישיר על גובה ההפרשות של העובד כמו פנסיה, פיצויים ועוד. נקודה הכרחית נוספת לציון הינה שכאשר הפגיעה בעובד נגרמה עקב רשלנות של המעסיק, מדובר בסוגיה אחרת לגמרי.