על פי חוק: הכול על זכויות חיילים דתיים

על פי חוק: הכול על זכויות חיילים דתיים

בצבא ההגנה לישראל משרתים חיילים וחיילות מאוכלוסיות רבות ושונות, מתוך הציבור הישראלי המגוון מאוד. תנאי השירות ביחידות למיניהן, כוללים גם לא מעט היבטים של הסתגלות לצרכי החיילים השונים ובכלל זה חיילים דתיים. בדרך כלל, מה שדרוש עבור הפעילות הצבאית ומה שדרוש במסגרת החיים הדתיים אינם מתנגשים. כך שברור ורואים לאורך השנים, שאורח חיים דתי ושרות צבאי בהחלט יכולים ללכת ביחד. עם זאת, הצבא הוא בכל זאת סביבה שבה חיי החיילים מנוהלים על פי כללים מוגדרים מראש, רבים ומחייבים. אז מה הן הזכויות של חיילים דתיים?

מענה מלא, גם לחייל הדתי

הכללים שלפיהם צה"ל מתנהל בנושא חיילים דתיים, גובשו בין השאר, מתוך מחשבה על המצבים שבהם הפעילות הצבאית וזו הדתית עשויות להפריע זו לזו. שנים רבות של התמודדות עם דילמות כאלה, הביאו לכך שכיום ישנם כללים שנותנים מענה טוב לרוב המצבים ומראש. אם זה לומר את ברכת השחר, לשמור כשרות, שבתות וחגים, להתלבש באופן שמכתיבה הדת ועוד – כל הדרוש באופן בסיסי, מקבל ביטוי בכללי הצבא. יש לנושא זה גם יחידה ייעודית בצבא – הרבנות הצבאית. חשוב לציין שהכללים בצבא משתנים מדי פעם. כך הדבר במידה מסוימת, גם לגבי הכללים המיוחדים עבור שרות של חיילים דתיים. למשל פטור מגילוח – ניתן לגדל זקן בצבא, אם משיגים פטור מגילוח, בחתימת רב. אך נושא זה עבר שינויים כאלה ואחרים עם השנים ולכן, צריך להתעמק לגביו בזמן אמת ובהתאם למקום שבו תשרתו.

גיוס, מסלולי גיוס וטירונות

הכול מתחיל כידוע בגיוס וכבר כאן, באה לידי ביטוי ההתאמה עבור חיילים דתיים. ישנו מסלול ישיבות ההסדר, שבו הגיוס נדחה ולאחר מכן משרתים שנה ו-4 חודשים. ישנו גם מסלול תורתו אמונתו, שבו מקבלים פטור מלא. כמו כן, בטירונות או בקורסים שבתחילת השרות הסדיר, חיילת דתייה משובצת תמיד עם חיילת דתייה נוספת, אחת לפחות.

כשרות

ישנה אימרה לפיה "הצבא צועד על קיבתו". בכל אופן, לגבי חיילים דתיים, המזון חייב להיות כשר ונושא זה הוא בפיקוח הרבנות הצבאית. ישנה גם אפשרות לקבל אוכל ב"כשרות מהודרת". כמובן, הצבא מקפיד גם על הפרדת כלי אוכל בשריים וחלביים.

 

 

תפילות

הצבא מחייב לאפשר לחייל דתי להתפלל את התפילות שבהן הוא מחויב מבחינה דתית, בזמנים שבהם הוא מחויב בכך. מעשית, זה אומר למשל שבימי חול רגילים, החיילים יכולים להתפלל את שלושת התפילות המקובלות: שחרית, מנחה וערבית. אם יש ביחידה בית כנסת, זכותו של החייל להתפלל בו.

שבתות וחגים

בשבתות וחגים ישנם כללים מיוחדים מבחינת הדת וכך גם לגבי הכללים שהצבא מחיל על חיילים דתיים. הצבא מחויב להבטיח מנוחה בשבתות וחגים (מלבד מה שדרוש לשמירת בטחון המדינה ממש) וגם הימנעות מחילול שבת או חג. בין השאר, ביציאה לחופש וחזרה ממנו, הזמנים יאורגנו באופן כזה שלא יהיה חילול שבת או חג.

לבוש

לבוש הוא נושא שמקבל ביטוי רב בחיים הדתיים. נסיבות הדברים בצבא הן כאלה, שנושא הלבוש משמעותי יותר עבור נשים. חיילות דתיות יכולות לבחור בגיוסן מבין האפשרויות הבאות: שתי חצאיות וזוג מכנסיים או שני זוגות מכנסיים וחצאית אחת או שלוש חצאיות ושלוש זוגות מכנסיים.

לימוד תורה

כמובן, הצבא מתמקד בפעילות הצבאית וישנו גם זמן פנוי, שבו כל אחד יכול לעשות כרצונו. עבור זמן זה ולימוד תורה, ניתן לקבל חומרי לימוד תורניים מרב היחידה או במדור טיפול בחיילות דתיות (טיפו"ח).

לסיכום

אכן, צה"ל הוא "צבא העם" כפי שנהוג לכנותו לעתים. הדבר מתבטא גם בנושא זה, של מתן מענה מלא ומתחשב עבור חיילים דתיים.

סגירת תפריט
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
נגישות