מתי חובה על פסיכולוג או מטפל לדווח על תוכן הטיפול עם מטופל?

מתי חובה על פסיכולוג או מטפל לדווח על תוכן הטיפול עם מטופל?

תוכן הטיפול בין פסיכולוג לבין מטפל מוגן תחת חיסון. עם זאת, ישנן עברות המחייבות את הפסיכולוג לדווח על תוכן הטיפול – תחת הגבלות מסוימות. מהם המקרים שבהם ישנה חובת דיווח? על כך – בסקירה הבאה.

חובת דיווח בנוגע לתכנים שעלו בטיפול פסיכולוגי – כל מה שרציתם לדעת וחששתם לשאול

היכולת ליצור מרחב טיפולי מזמין ובטוח מבוססת רובה ככולה על הסכמות שקיימות בין הפסיכולוג לבין המטפל, ובמסגרתן נאסר על הפסיכולוג לדווח אודות הפרטים שעלו במסגרת הטיפול, למעט במקרים מסוימים. למעשה, עבירות מין כמו גם עבירות אלימות מהווה עילה לדיווח של הפסיכולוג אודות תוכן הדברים, וזאת במידה והפסיכולוג במסגרת עבודה נחשף למקרי אלימות מצד בן/בת הזוג של המטופל או של המטופל עצמו. חשוב לדעת כי הפסיכולוג פועל ע"פ חוק זכויות החולה שבמסגרתו כל אדם שניגש לקבל ייעוץ או טיפול פסיכולוגי יכול לומר את אשר על לבו כאשר כלל הפרטים נרשמים ברשומות רפואיות מוסדרות. חשיפה של אותן רשומות איננה אוטומטית במקרה והיא עלולה להסב נזק למטופל, אולם ע"פ החוק הרשומה הרפואית שעלתה במסגרת של הטיפול היא אינה קניינו של המטופל ולמעשה במידה והפסיכולוג חש כי מדובר במידע בעל אופי פלילי, הוא נדרש לפנות ולדווח לרשויות. טיפול פסיכולוגי הוא טיפול מורכב בשל היבטים רגשיים, ועל כן כשמתחילים בהליך מסוג זה חשוב לדעת כי נבנים יחסי אמון אותו הפסיכולוג יכול להפר רק במידה ואכן ישנה עילה ברורה לכך.

דגשים חשובים בנוגע לחיסון

בשנים האחרונות אנו עדים לזינוק במספר המבוגרים כמו גם הילדים הפונים לטיפול פסיכולוגי, בשל קשיים אותם הם חווים – החל מדיכאון ועד התנהגות אובססיבית שמשפיעה מאוד על שגרת החיים. טיפול פסיכולוגי נועד לעזור לכם להתמודד עם הקשיים דרך רכישה של כלים והבנה עמוקה לגבי עצמכם והסביבה. עם זאת, חובת הדיווח עלתה לאחרונה לכותרות בעקבות שורה של מקרים שבהם פסיכולוגים נמנעו מלדווח לרשויות על אירועי אלימות כולל אלימות מינית, ועל כן חובתו של הפסיכולוג הוא להפר את החיסיון (סודיות רפואית) ולדווח אודות התוכן של המפגש, בשני מקרים: כאשר המטופל הסכים לוותר על החיסון או כאשר בית המשפט מצא צורך בגילוי ראייה המבוססת על תוכן השיחה. את ההסכמה על ויתור החיסון צריך הפסיכולוג לקבל בכתב היד של המטופל, כאשר בכל הזמן הזה נדרש הפסיכולוג למלא את תפקידו תחת שמירה על פרטיותו של המטופל, בהתאם לחוק הפסיכולוגים (1997). בסעיף 7 נקבע כי חובת הדיווח תתבצע תחת התנאים אותם פירטנו, ועל כן חשוב לדעת כי החיסיון הוא מוגבל.

מתי חובה על פסיכולוג או מטפל לדווח על תוכן הטיפול עם מטופל?

קבלת טיפול נפשי תוך בניית יחסי אמון

חשוב לציין כי המרחב הטיפולי הוא מרחב רגיש ובטוח ולכן בבואכם לקבלת הטיפול חשוב מאוד לבנות יחסי אמון אל מול הפסיכולוג, כחלק מניצול מיטבי של טיב הטיפול. חשיפה של הרגשות עלולה לעורר תגובה רגשית חזקה ולעיתים גם חשש מפני חשיפת הפרטים. עם זאת, רק במקרים ספציפיים יכול הפסיכולוג לחשוף את תוכן הדברים – וזאת כאמור רק בהסכמה שלכם או לאור תביעה המתרחשת בבית המשפט, ובמסגרתה נדרש לחשוף את הפרטים. יש לציין כי לא תמיד כל הפרטים נחשפים אלא רק מה שרלוונטי לטיב המקרה, ועל כן תוכלו  להיות בטוחים כי במרחב הטיפולי אל מול הפסיכולוג תוכלו לומר את אשר על ליבכם ולסייע לעצמכם באמצעות מספר שיטות טיפול שונות, כל זאת תחת חיסון השמור לכם אל מול הפסיכולוג המטפל.

סגירת תפריט
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
נגישות