כשמדברים על עישון, הנושאים לשיחה נסובים לרוב סביב הנזקים הפוטנציאליים של הדבר, ההתמכרות וכן הריח הרע שהסיגריות מותירות אחריהן. לצד כל אלו, ישנו עוד נושא שתופס חלק נרחב מהשיח ומדובר בעניין של עישון במקומות ציבוריים. אם בעבר העישון היה מותר במרבית המקומות כמו מסעדות, אוטובוסים ואפילו מטוסים, הרי שהיום כבר כמעט ואסור לעשן במרבית המקומות הללו ומי שרוצה לעשן בציבור צריך לעשות זאת במקומות המיועדים לכך. אך מה אומר החוק כאשר מדובר על מתחמי מגורים משותפים? כאן כבר הדברים לא ממש ברורים, שכן מדובר מצד אחד במקום המגורים של אדם, ומצד שני מדובר על מקום ציבורי והעישון עלול להפריע לשאר דיירי הבניין. אם גם אתם לא בטוחים מה מותר ומה אסור, ננסה לעשות מעט סדר בדברים.
אז מה אומר החוק?
ובכן, כאשר מדובר על מקומות ציבוריים החוק הוא די ברור וגם קיימת אכיפה נרחבת. מי שיעשן במקום אסור כמו חצר בית קפה או תחנת אוטובוס, צפוי לקנס של 1000 שקלים וזה בהחלט דבר שקורה על בסיס יומיומי. יחד עם זאת, כיום אין חוק ברור כלל לגבי עישון במרפסות בבניינים משותפים. זה לא משנה אם מדובר על עישון סיגריות, נרגילה או שימוש במקטרת, כל אדם רשאי לעשות בביתו כרצונו החופשי, כל עוד לא קיימת פגיעה בכלל הציבור.
האם כאשר אדם מעשן במרפסת ביתו והעשן מגיע לבתים של השכנים דרך החלונות, נחשב הדבר לפגיעה בציבור? התשובה היא כן, והחוק מגדיר שגם ריח רע באופן כללי ובפרט ריח רע שגם גורם לנזקים בריאותיים, הם בבחינת פגיעה בציבור. כמובן שהעניין הזה הוא סובייקטיבי לגמרי, ובעוד שכן יסבול מאד מריח העשן של הסיגריות, שכן אחר עשוי שלא להבחין בכלל בעובדה שמישהו מעשן. על פי כללי משרד הבריאות, כלל אין צורך להוכיח שהריח אכן מגיע ושהוא אכן גורם לנזק בשביל שדבר כזה ייחשב כפגיעה, ולכן חשוב לדעת שאם אחד מהשכנים שלכם מעיר לכם כי ריח הסיגריות מפריע לו ופוגע בו, אתם בהחלט חשופים לתביעה.
לפנים משורת הדין
יחד עם הדברים האמורים, ההמלצה היא לבחון את הדברים קודם כל בעיניים אנושיות ולא דרך הפריזמה המשפטית של הדבר. כלומר, השאלה שצריכה להישאל היא לא "האם מותר לי לעשן על פי חוק?", אלא "האם אורח החיים שלי לא פוגע בצורה מסוימת בשכנים שלי והאם יש לי דרך למנוע את הפגיעה הזו?". מגורים בבניין משותף מושתתים על יחסי שכנות טובים, קשב לצרכים של האחר ובעיקר חברות (יחסי השכנות הטובים אפילו יתרמו לבריאות שלכם). אם אתם מעשנים ומי מהשכנים שלכם מעיר לכם שזה מפריע לו, חשוב לנסות ולגלות אמפתיה והבנה וכן למצוא את הדרכים שלא להפריע עם עשן הסיגריות. אפשר למצוא מקום אחר לעשן בו, לעשן רק בשעות מסוימות בהן זה פחות מפריע או לעבור לסיגריה אלקטרונית. הנקודה היא שאם מתאמצים קצת, אפשר למצוא פתרונות יצירתיים שיהיו מקובלים על כולם.
החיים בבית מאז משבר הקורונה
כמו תחומים רבים אחרים, גם נושא העישון בבניינים משותפים הפך לבוער יותר מאז פרוץ משבר הקורונה שהביא רבים איתנו לבלות שעות ארוכות בבית הרבה יותר מאי פעם. בהחלט ניתן לומר כי המשבר שם לנו מראה מול הפנים וגורם לנו לחשוב יותר לעומק על החיים המשותפים בשכנות לאנשים נוספים. בין אם בנושא העישון או בתחומים אחרים, זה הזמן של כולנו לבחון לעומק את ההרגלים שלנו ולבדוק איך אפשר לחיות חיים בריאים יותר עבורנו ונעימים יותר עבור הסובבים אותנו.