קלפטומניה אצל ילדים: מה החוק אומר על תופעת גנבת אצל קטינים?

קלפטומניה אצל ילדים: מה החוק אומר על תופעת גנבת אצל קטינים?

בעוד שיש הבדל בעיני החוק בין גנב רגיל לבין גנב שהוא בעצם קלפטומן, כך גם יש הבדל בעיני החוק בין מבוגרים לילדים. מכאן שאם חושדים שהילד שלכם עונה על ההגדרה, וגם אם הדבר כבר הוכח, טוב לדעת כיצד פועלים ומסייעים. אם כן מה אומר החוק על קלפטומניה, כיצד התופעה באה לידי ביטוי אצל ילדים, איך אפשר לזהות אותה ומהי המשמעות בכל הנוגע לעבירות אצל ילדים מתחת לגיל 18? בין אם מואשמים בגניבה ובין אם חושדים שהילד סובל מקלפטומניה, המידע הבא יסייע להבין מהו השלב הבא – כיצד מגנים ובו זמנית מסייעים.

היבטים מקלים – הגדרה וגיל

ראשית נציין שאם מואשמים במספר גניבות, יש טעם לבחון האם עונים על ההגדרה של קלפטומניה. על מנת להשיג התייחסות משפטית שדנה בקלפטומן ולא בגנב, נדרש לעבור הבחנה פסיכיאטרית. פה נחדד שאם מואשמים בגניבה, ייפתח תיק פלילי ותתבצע חקירה, אך ההכרה כקלפטומן תסייע באופן משמעותי. כמו כן, יש משקל לגיל של הילד. אם הילד בין גיל 12 ל-18(או מתחת גיל 12), שמורות לו זכויות מיוחדות. הן עבור שלב המעצר, הן עבור שלב הגשת כתב אישום והן עבור קביעת העונש. כמו כן, ממש כפי שיש לבחון כיצד החוק שופט ילדים קלפטומנים, כך גם מומלץ להסתייע בפורטל טיפולים ישראל. הפורטל מסייע לאבחן את התופעה ולקבל סיוע משמעותי שמוביל להתגבר על הדחף לגנוב. כאן נציין שנהוג להיעזר בטיפולי פסיכותרפיה ובטיפול קוגניטיבי התנהגותי – בהתאם לממצאים כמובן ולהבחנת הרופא המטפל.

קלפטומניה אצל ילדים

לעומת גניבה רגילה, קלפטומנים אינם מונעים מרווח חומרי ואינם מתכננים את המעשה. מדובר בגניבה שהיא תוצר של מצב נפשי, ולא בצורך להזיק או להרוויח. לרוב המעשה ספונטני, קשה לריסון ואילו החפצים הגנובים יוחזרו או ייתרמו ויינתנו כמתנה. מעבר לכך, לאחר הגניבה תציף תחושת הקלה ואף סיפוק, כאשר לא פעם אנשים וילדים שלוקים בקלפטומניה גם סובלים מהפרעה טורדנית כפייתית. קלפטומניה יכולה להיגרם בשל רמת סרטונין נמוכה והתמכרות לתחושה, כאשר היא יכולה להיות מלווה בתחושת דיכאון ובושה. כמו כן, אנשים שלוקים בכך לפני המעשה עשויים לחוות לחץ וחרדה. לאור כל זאת נדרש להפנים שמדובר בבעיה משמעותית שדורשת סיוע ממשי, אחרת לא יתאפשר להפסיק ואילו הקושי רק יתעצם.

 

 

התנהלות החוק מול קטינים

כל עוד ילד מתחת לגיל 12 מואשם בגניבה, החוק יישר קו עם "חוק הנוער". חוק הנוער נוגע לכל מה שמתייחס לשפיטה וענישה, כולל דרכי טיפול. כך למשל ההליך יתקיים בשפה שמתאימה לגיל, הדיון יתקיים בדלתיים סגורות, לא תתבצע חקירה בשעות הלילה, בעת חקירה ישנה זכאות לעורך דין/סניגור מהסניגוריה הציבורית וכדומה. כאן נעלה דרגה ונחדד שאם מואשמים בגניבה, יש לבחון האם מדובר במעשה שהוא פועל יוצא של קלפטומניה, וזאת כי במקרה זה החוק סלחני, מבין שמדובר במחלת נפש שדורשת מענה.

יש חשד לקלפטומניה? נדרש אבחון מקצועי!

כפי שמתחיל להתבהר, יש הבדל משמעותי בין גניבה רגילה לבין גניבה שהיא תוצר של קלפטומניה. בעוד שגניבה מונעת מצורך להשיג רווח אישי, הרי שקלפטומניה היא דחף פסיכולוגי שלעיתים נובע מחוסר איזון כימי במוח. מכאן שאם ילד מואשם בגניבה, ואין זו הפעם הראשונה, חשוב לעצור לבחון את המצב, לעבור על התסמינים שמגדירים קלפטומניה. אם כדי להקל את חומרת הענישה (החוק מתייחס בסלחנות כאשר מדובר בקלפטומניה) ואם כדי לעלות על מקור הבעיה ולהעניק בהקדם הניתן סיוע משמעותי.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

סגירת תפריט
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
נגישות